Buen Camino

För en vecka sedan bestämde jag mig för att återvända till Norra Spanien och fortsätta den vandring längs El Camino som jag påbörjade för exakt åtta år sedan. Den vandring som gav upphov både till att vilja bli förälder och till namnet på mitt företag.

En Caminero frågar gärna vad människor gjort tidigare men är i ärlighetens namn betydligt mer intresserad av vem hen är och av framtiden, drömmarna, målen. Jag kallar det att ”leva som N lär” och det är plattformen som Camineros verksamhet vilar på. Vart och ett av dessa ord har jag burit med mig på de nästan 14 milen jag vandrade denna gång:

Nyfiken: Aldrig blir det så tydligt som på Caminon att varje människa har en historia att berätta och att var och har speciella skäl att vara på vandrande fot. Det är en ynnest att på så kort tid ha fått ta del av så mycket spännande.

Närvarande: En fot framför den andra och bita ihop när det gör ont. Att kunna vandra i ensamhet och att vara exakt där och då. Att inte titta bakåt eller grubbla över vad som gömmer sig bakom backkrönet. Men också att vara helt och fullt närvarande i varje samtal med människor i alla åldrar, från jordens alla hörn.

Nyanserad: Var och en gör sin Camino heter det. Och så är det verkligen. Den som vill skicka sin packning mellan boenden gör det. Den som vill gå 5 km gör det, den som vill gå 50 gör det. Precis som i livet i övrigt.

Naken: Många vandrare öppnar sig och det är som om det fysiska och repetitiva tar människor närmare sina känslor. Och det är ju så beskaffat att om någon öppnar sig för mig så ligger det närmare till hands att jag också blir öppnare.

Nätverkande: Jag tyckte inledningsvis att detta ord var det svåraste att applicera på Caminon. Men efter första dagen insåg jag att det handlade om att inte fastna i tryggheten i den ”familj” jag redan lärt känna, att gå i mitt tempo och att göra nya bekantskaper.

Det är fint att ha kommit hem till Gbg och i synnerhet att få hänga med min son igen. Men det är inte utan att jag redan saknar El Camino och ser fram emot nästa gång jag tarmöjligheten att gå. För jag har ju fortsatt kvar sträckan Santo Domingo de la Calzada-Sarria.

För den som är nyfiken på att vandra El Camino så berättar jag gärna mer över en kaffe.

Buen Camino